Kanalizasyon Çekvalf Nedir? Çekvalf Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Çekvalf, tek yönlü çalışan önleyici bir mekanizmadır. Akım yönü evden belediyenin ana kanalizasyon hattına doğrudur. Tuvalet ve banyolardan çıkan pis sular bu mekanizma içerisine geldiğinde hafif basınç ile kapak açılır ve pis su buradan geçerek belediye ana kanalizasyon hattına ulaşır.
Tuvalet ve banyolardan giden pis su geçişi sona erdikten sonra kapak kapanır ve bina ile kanalizasyon hattı arasındaki bağlantı kesilir. Çekvalf vasıtası ile ev ve kanalizasyon hattı arasındaki bağlantı kesildiğinde kanalizasyon tesisatından evlere ya da binalara giden üç büyük problem engellenmiş olur.
Lağım Faresi Engelleme
Belediye ana hattından gelen yani ters istikametten gelen lağım faresi aynı şekilde bu mekanizma içerisinden geçmeye çalıştığında kapak açılmaz ve lağım faresi buradan geçemediği içinde tuvalet banyolara ulaşamaz dolayısı ile evlerin içerisine giremez. Çekvalf aynı zamanda logardan gelen hamam böcekleri ya da diğer böceklerin veya her türlü haşerenin evin içerisine girmesini önler.
Kanalizasyon Geri Tepmesi Lağım Basması Önleme
Kanalizasyon gideri sorunlu ve lağım gideri tıkalı olan bina ve sitelerde, kanalizasyon gideri düzgün çalışmamasına rağmen üst katlarda bulunan dairelerin tuvaletleri kullanmaya devam etmesi sonucu oluşan atık sular tıkalı olan kanalizasyon giderinden gidemediği için bodrum ve zemin katta bulunan dairelerin tuvaletlerini basar. Bodrum ve zemin katlara çekvalf monte edildiği zaman lağım suyunun basması engellenmiş olur bir daha sorun yaşanmaz, Ayrıca kot fakı olan bina ve evlerde özellikle bahçe katı, bodrum ve zemin katlarda şiddetli yağan yağmurlarda meydana gelecek kanalizasyon geri tepmesi önlenmiş olur.
Lağım Kokusunu Önleme
Kanalizasyon borularından dairelerin ve evlerin içerisine gelen lağım kokuları kanalizasyon tesisatına çekvalf monte edilerek engellenmiş olur. Kanalizasyon tesisatı eski olan ya da yeteri kadar eğim verilmediği için çeşitli yerlerinde yağlanmalar ve kireçlenmeler olan ağır kokulara neden olur. Borulardaki kırılma ve çatlaklardan dolayı lağım kaçakları olduğu için atık su borusu giderinin güzergâhı ve etrafındaki toprakların siyahlaşmasına yani lağıma dönüşmesi önlenemeyen lağım kokularına sebep olur. Bu kokuların evlerin içerisine girmesini önlemenin iki yolu vardır, birinci atık su giderini kırmadan tünel kazmak suretiyle yer altından kazılarak yenilemek diğeri ise ana logara ya da daire logarına çekvalf monte ettirmektir.
Çekvalf Nereye Monte Edilir?
Çekvalfin nereye monte edileceği binanın, evin veya sitenin durumuna göre değişir. Müstakil evlerde evin önünde bulunan rögara monte edilir. Çünkü ana rögar ile evin tuvaleti arasındaki mesafe kısadır ve bu alanda başka bağlantı da olmadığı için çekvalf buraya monte edilir.
İçerisinde çok sayıda blok olan toplu konutlarda veya sitelerde hem site içerisindeki rögara hem de her bloğun önündeki, ya da zemindeki rögara monte edilebilir. Ancak içerisinde çok sayıda konut bulanan sitelerde ya da içerisinde çok sayıda daire bulunan binalarda karar alma süreci uzun olabileceği için konut ya da daire sahibi kendi dairesine monte ettirebilir. Çekvalf binanın rögarına monte edilebileceği gibi kanalizasyon tesisatının logar ile tuvalet arasında kalan kısmına da monte edilebilir.